Search This Blog

Media Center - Home Theater σε 8MB??!!!

Δοκίμασα από περιέργεια το GeeXboX, και μου'πεσε το σαγόνι. Πρόκειται για ένα live-CD linux, μόλις 8ΜΒ, που φορτώνεται στη RAM και παίζει από εκεί (ελευθερώνοντας το CD ή DVD-ROM), αναγνωρίζει από μόνο του όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο κομπιούτερ, βλέπει τους δίσκους και παίζει τα πάντα, CD, VCD, DVD, mp3, divX. Eννοείται ότι παίζει και από στικάκι (αρκεί μόνο το κομπιούτερ σας να μπορεί να bootάρει από USB). Aπ'ότι διάβασα εδώ, υποστηρίζει πολλές κάρτες τηλεόρασης, κάρτες Wi-fi, και μπορεί ακόμα να κάνει stream στο internet!
To μόνο για το οποίο θα λυπηθείτε, αν το δοκιμάσετε θα είναι το CDάκι που θα κάψετε αφού θα περισσέψουν 692ΜΒ από τα 700 που χωράει - εγώ το έβαλα σ'ένα επανεγγράψιμο ;)
Aν θέλετε ένα λειτουργικό που θα βρίσκεται σε ένα CDάκι δίπλα στα μουσικά σας CD, που θα το βάζετε σ'ένα laptop (χωρίς να το πειράξετε καθόλου - χωρίς να εγκαταστήσετε τίποτα), που θα το συνδέετε στην τηλεόρασή σας και το στερεοφωνικό σας, όποτε θέλετε να ακούσετε mp3 από το σκληρό δίσκο σας στο σαλόνι, ή να δείτε μια ταινιούλα στην τηλεόρασή σας, ή ακόμα κι αν έχετε ένα παλιό PC κάπου παραπεταμένο (ενδέχεται να παίζει και σε Pentium 1!!), και θα παίζει out of the box, αξίζει να το δοκιμάσετε. Δεν χρειάζεται καν ποντίκι - μόνο πληκτρολόγιο.
Μπορείτε να δείτε το υποστηριζόμενο hardware εδώ, και να κατεβάσετε το GeeXboX από εδώ.

Σχολίνουξ: Διανομή Linux για παιδιά Γυμνασίου

Το Σχολίνουξsxolinux) είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα Linux για μαθητές Γυμνασίου. Αποτελείται ως επί το πλείστον από ελεύθερο λογισμικό και βασίζεται στο Ubuntu το οποίο έχει τροποποιηθεί (με μια διαδικασία που λέγεται remastering) με έξτρα πακέτα λογισμικού, για τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και διαφορετικό γραφικό θέμα, εικονίδια και φυσικά λογότυπα, που να ταιριάζουν στο «κοινό» της διανομής.

Πώς να βάλετε τα σχολικά λογισμικά στο Ubuntu

Για να εγκαταστήσετε  τα σχολικά λογισμικά στο Ubuntu, προσθέστε το αποθετήριο (repository) στις πηγές σας, δίνοντας τις παρακάτω εντολές στο τερματικό:

wget http://ts.sch.gr/repo/add-ppa.sh -O /tmp/add-ppa.sh
sh /tmp/add-ppa.sh ts.sch.gr-repo


Μετά από το Σύστημα -> Διαχείριση συστήματος -> Synaptic Package Manager, επιλέξτε όποια λογισμικά χρειάζεστε. Το μετα-πακέτο gymnasio περιέχει όλα τα λογισμικά Γυμνασίου, ενώ το μετα-πακέτο dimotiko όλα τα λογισμικά του Δημοτικού.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Πρόβλημα με xserver μετά από updates στο Ubuntu 9.04

Αν μετά από εγκατάσταση ενημερώσεων στο Ubuntu 9.04, κάνετε restart και βρεθείτε σε μαύρη οθόνη που σας λέει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει ο xserver, και σας επιτρέπει να γράψετε εντολές, δοκιμάστε αυτά:
Γράψτε: sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Θα σας ζητήσει username και password (αυτά που δηλώσατε όταν εγκαταστήσατε το Ubuntu)
Αν δε δουλέψει, δοκιμάστε αυτές τις εντολές: apt-get -f install και apt-get dist-upgrade

ΣΗΜ: Mπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια από την Ελληνική κοινότητα του Ubuntu. Δείτε πρώτα αν υπάρχει κάποιο topic που αναφέρεται στο πρόβλημά σας και μόνο εάν δεν υπάρχει, ρωτήστε.

Format USB σκληρού δίσκου

Για τα Windows τα συνήθη format των δίσκων είναι FAT(16), FAT32 και NTFS. Οι διαφορές τους είναι στο ότι σε FAT16 δεν μπορείς να γράψεις αρχείο μεγαλύτερο των 2GB, σε FAT32 δεν μπορείς μεγαλύτερο των 4GB, ενώ σε NTFS μπορείς να γράψεις όσο μεγάλα αρχεία θες (υπάρχει ένα θεωρητικό όριο, αλλά μέχρι τώρα ισούται με το "όσο θες"). Επίσης δίσκοι χωρητικότητας άνω των 36GB, δεν "φορμάρονται" σε FAT32. To format σε ένα δίσκο από Windows γίνεται, πηγαίνοντας στο Μy Computer (Ο υπολογιστής μου), κάνοντας δεξί κλίκ στο δίσκο που θέλουμε να "φορμάρουμε" (διαμορφώσουμε), πατώντας Format, επιλέγοντας τις ρυθμίσεις που θέλουμε και πατώντας Start. OTAN KANOYME FORMAT ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ.
Για τo Linux, έχουμε εxt2 και ext3. To ext3 είναι νεώτερο και πολύ σταθερό, αλλά και τα δύο υποστηρίζουν κάθε υπάρχουσα μέχρι τώρα χωρητικότητα δίσκου και κάθε μέγεθος αρχείου. Για να διαμορφώσετε έναν δίσκο από Linux (δεν μπορείτε να τον κάνετε NTFS - αλλά εκτός από ext2 ή ext3 μπορείτε να τον κάνετε FAT16 ή FAT32), χρησιμοποιείστε το Gparted. Στο Ubuntu, θα το βρείτε στο System -> Administration -> Partition Editor. Αν δεν υπάρχει, ψάξτε το στο Synaptic, ή αν δεν υπάρχει ούτε εκεί, εγκαταστήστε το από το τερματικό γράφοντας: sudo apt-get install gparted
Mε την εντολή (πάλι στο τερματικό): sudo gparted θα ξεκινήσει το πρόγραμμα
Εάν έχετε συνδέσει το δίσκο που θέλετε να φορμάρετε, κάντε τον πρώτα unmount (αποπροσάρτηση) και μετά επιλέξτε τον από το Devices του Gparted. ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ FORMAT, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ FORMAT ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΙΣΚΟ (στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα).

ΣΗΜ: Οι δίσκοι που είναι "φορμαρισμένοι" σε FAT16, FAT32 ή NTFS είναι αναγνωρίσιμοι και από Win και από Linux, ενώ οι ext2 ή ext3, δεν αναγνωρίζονται από Windows. Επομένως αν έχετε για παράδειγμα έναν USB δίσκο που θέλετε να αποθηκεύσετε τα MP3 σας ή τις ταινίες σας, εάν θέλετε ο δίσκος να είναι προσβάσιμος και από Windows και από Linux, θα πρέπει να τον διαμορφώσετε σε FAT16. Bέβαια με το FAT16 δεν μπορείτε να σώσετε αρχεία μεγαλύτερα των 2GB (για MP3 ή divx αυτό δεν είναι πρόβλημα), αλλά αν αποτελεί πρόβλημα μόνο για HD (.mkv) ταινίες, αυτό το λύνουμε με το mkvmerge GUI (ένα opensource προγραμματάκι που τρέχει και σε Windows και σε Linux), κόβοντας την ταινία σε δύο κομάτια (και κάνουμε κι ένα διάλλειμμα για τα ματάκια μας).

Ελεύθερη διακίνηση γνώσης και ιδεών.

"Εάν έχεις ένα μήλο και εγώ έχω ένα μήλο και ανταλλάξουμε τα μήλα, τότε εσυ και εγώ θα έχουμε πάλι απο ένα μήλο.
Εάν όμως έχεις μια ιδέα και εγώ έχω μια ιδέα και ανταλλάξουμε αυτές τις ιδέες, τότε κάθε ένας από μας θα έχει δύο ιδέες." George Bernard Shaw

Γνώση είναι η κατανόηση ενός θέματος, ενδεχομένως με την ικανότητα να την χρησιμοποιήσουμε για συγκεκριμένο σκοπό (από τη Βικιπαίδεια)

Κατά καιρούς ψάχνω διάφορα πράγματα, άλλοτε ετερόκλητα, άλλοτε ουτοπικά, συνήθως χωρίς εμφανή πρακτικό σκοπό. Γι'αυτό μου άρεσε η λέξη ενδεχομένως στον παραπάνω ορισμό. Όπως μου αρέσουν και τα παρακάτω βιντεάκια.



P2P και Ουτοπία from Vasilis Kostakis on Vimeo.



Ο δημόσιος χώρος και τα Κοινά from Vasilis Kostakis on Vimeo.