Search This Blog

Format USB σκληρού δίσκου

Για τα Windows τα συνήθη format των δίσκων είναι FAT(16), FAT32 και NTFS. Οι διαφορές τους είναι στο ότι σε FAT16 δεν μπορείς να γράψεις αρχείο μεγαλύτερο των 2GB, σε FAT32 δεν μπορείς μεγαλύτερο των 4GB, ενώ σε NTFS μπορείς να γράψεις όσο μεγάλα αρχεία θες (υπάρχει ένα θεωρητικό όριο, αλλά μέχρι τώρα ισούται με το "όσο θες"). Επίσης δίσκοι χωρητικότητας άνω των 36GB, δεν "φορμάρονται" σε FAT32. To format σε ένα δίσκο από Windows γίνεται, πηγαίνοντας στο Μy Computer (Ο υπολογιστής μου), κάνοντας δεξί κλίκ στο δίσκο που θέλουμε να "φορμάρουμε" (διαμορφώσουμε), πατώντας Format, επιλέγοντας τις ρυθμίσεις που θέλουμε και πατώντας Start. OTAN KANOYME FORMAT ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ.
Για τo Linux, έχουμε εxt2 και ext3. To ext3 είναι νεώτερο και πολύ σταθερό, αλλά και τα δύο υποστηρίζουν κάθε υπάρχουσα μέχρι τώρα χωρητικότητα δίσκου και κάθε μέγεθος αρχείου. Για να διαμορφώσετε έναν δίσκο από Linux (δεν μπορείτε να τον κάνετε NTFS - αλλά εκτός από ext2 ή ext3 μπορείτε να τον κάνετε FAT16 ή FAT32), χρησιμοποιείστε το Gparted. Στο Ubuntu, θα το βρείτε στο System -> Administration -> Partition Editor. Αν δεν υπάρχει, ψάξτε το στο Synaptic, ή αν δεν υπάρχει ούτε εκεί, εγκαταστήστε το από το τερματικό γράφοντας: sudo apt-get install gparted
Mε την εντολή (πάλι στο τερματικό): sudo gparted θα ξεκινήσει το πρόγραμμα
Εάν έχετε συνδέσει το δίσκο που θέλετε να φορμάρετε, κάντε τον πρώτα unmount (αποπροσάρτηση) και μετά επιλέξτε τον από το Devices του Gparted. ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ FORMAT, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ FORMAT ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΙΣΚΟ (στερνή μου γνώση να σ'είχα πρώτα).

ΣΗΜ: Οι δίσκοι που είναι "φορμαρισμένοι" σε FAT16, FAT32 ή NTFS είναι αναγνωρίσιμοι και από Win και από Linux, ενώ οι ext2 ή ext3, δεν αναγνωρίζονται από Windows. Επομένως αν έχετε για παράδειγμα έναν USB δίσκο που θέλετε να αποθηκεύσετε τα MP3 σας ή τις ταινίες σας, εάν θέλετε ο δίσκος να είναι προσβάσιμος και από Windows και από Linux, θα πρέπει να τον διαμορφώσετε σε FAT16. Bέβαια με το FAT16 δεν μπορείτε να σώσετε αρχεία μεγαλύτερα των 2GB (για MP3 ή divx αυτό δεν είναι πρόβλημα), αλλά αν αποτελεί πρόβλημα μόνο για HD (.mkv) ταινίες, αυτό το λύνουμε με το mkvmerge GUI (ένα opensource προγραμματάκι που τρέχει και σε Windows και σε Linux), κόβοντας την ταινία σε δύο κομάτια (και κάνουμε κι ένα διάλλειμμα για τα ματάκια μας).

No comments:

Post a Comment