Search This Blog

Media Center - Home Theater σε 8MB??!!!

Δοκίμασα από περιέργεια το GeeXboX, και μου'πεσε το σαγόνι. Πρόκειται για ένα live-CD linux, μόλις 8ΜΒ, που φορτώνεται στη RAM και παίζει από εκεί (ελευθερώνοντας το CD ή DVD-ROM), αναγνωρίζει από μόνο του όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο κομπιούτερ, βλέπει τους δίσκους και παίζει τα πάντα, CD, VCD, DVD, mp3, divX. Eννοείται ότι παίζει και από στικάκι (αρκεί μόνο το κομπιούτερ σας να μπορεί να bootάρει από USB). Aπ'ότι διάβασα εδώ, υποστηρίζει πολλές κάρτες τηλεόρασης, κάρτες Wi-fi, και μπορεί ακόμα να κάνει stream στο internet!
To μόνο για το οποίο θα λυπηθείτε, αν το δοκιμάσετε θα είναι το CDάκι που θα κάψετε αφού θα περισσέψουν 692ΜΒ από τα 700 που χωράει - εγώ το έβαλα σ'ένα επανεγγράψιμο ;)
Aν θέλετε ένα λειτουργικό που θα βρίσκεται σε ένα CDάκι δίπλα στα μουσικά σας CD, που θα το βάζετε σ'ένα laptop (χωρίς να το πειράξετε καθόλου - χωρίς να εγκαταστήσετε τίποτα), που θα το συνδέετε στην τηλεόρασή σας και το στερεοφωνικό σας, όποτε θέλετε να ακούσετε mp3 από το σκληρό δίσκο σας στο σαλόνι, ή να δείτε μια ταινιούλα στην τηλεόρασή σας, ή ακόμα κι αν έχετε ένα παλιό PC κάπου παραπεταμένο (ενδέχεται να παίζει και σε Pentium 1!!), και θα παίζει out of the box, αξίζει να το δοκιμάσετε. Δεν χρειάζεται καν ποντίκι - μόνο πληκτρολόγιο.
Μπορείτε να δείτε το υποστηριζόμενο hardware εδώ, και να κατεβάσετε το GeeXboX από εδώ.

3 comments:

Anonymous said...

Καλημερα. Δηλαδή ενα flashακι που εχω 128μβ μπορει να βρει παλι χρησιμοτητα; Κ παρόλα αυτα να περισσευουν κ 120μβ; Πωπω ξοδεμα... Αναμενεται σε λιγες μερες να κανω το λαπτοπ μηχανημα-τεστ της εκδοσης λινουξ που με βολευει, κατι που να καλυπτει τις βασικες αναγκες κειμενογραφου,ιντερνετ κλπ, αλλα κ που να τρεχει κ αλλα λειτουργικα στα οποια τρεχουν καποιες εφαρμογες κ παιχνιδια απαραιτητα. Κατα προτιμηση θα ηθελα την καινουρια εκδοση της μικρομαλακής, την 7. Αυτά κ καλημερα. Αντώνης.

Ξερόλας Γρανάζης said...

Αντώνη, καλημέρα. Αν θέλεις να γράψεις κάποιες εντυπώσεις από τις δοκιμές που λες ότι θα κάνεις, ή ακόμα και μια καταγραφή των αναγκών και της ικανοποίησής τους από τα διάφορα λειτουργικά (κάτι σαν case studies - αν θες τα κάνουμε και μαζί), θα χαρώ πολύ να τα δημοσιεύσουμε εδώ. Σκέφτομαι αν θες κι εσύ, να κάνουμε κι ένα συγκριτικό των windows 7 με διανομές linux, πάντα σε σχέση με τις απαιτήσεις του χρήστη.

Anonymous said...

Πολυ ευχαριστως, θα με ενδιεφερε κ θα μου αρεσε πολυ! Εξαλλου θα πρεπει να παραδεχτω πως ενα νεο φορμάτ κ ενα νεο λειτουργικο κ το ψαξιμο του, ειναι για μενα ότι μια βολτα στο λουνα παρκ για μικροτερα παιδακια... Την καληνύχτα μας, Αντωνης-Μαρια.

Post a Comment