Search This Blog

Ρυθμίσεις για το Radioholic v.1 Live CD


Το Radioholic v.1 Live CD, είναι ένα (remastered customized) Ubuntu 9.10 Live CD, που έφτιαξα για να μπορώ να κάνω ραδιοφωνική εκπομπή ή DJing, από έναν οποιοδήποτε υπολογιστή μέσω ενός bootable CD. Του έχω βάλει το IDJC (Internet D.J. Console) και το Skype για να μπορώ να κάνω εκπομπές με φίλους μου που είναι στο σπίτι τους και έχω κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να συνεργάζονται out of the box (δεν γίνεται από μόνο του στο Ubuntu 9.10 - σύντομα θα γράψω έναν οδηγό για το πώς και το γιατί). To Radioholic v.1, συνδέεται στο ίντερνετ, βλέπει όλους τους δίσκους του υπολογιστή (για να επιλέγω τα  τραγούδια μου), βλέπει τους shared φακέλους που ενδεχομένως υπάρχουν σε άλλο PC με Windows και περιέχει και τον installer για την περίπτωση που θέλω να το εγκαταστήσω (εγώ ή και όποιος άλλος  το είδε και μαγεύτηκε :) στον σκληρό δίσκο κάποιου κομπιούτερ.
O oδηγός που ακολουθεί είναι για τις ρυθμίσεις που πρέπει να κάνει κάποιος στο Radioholic για να παίξει, εφόσον δεν έχω παραπάνω γνώσεις για να το κάνω να ρυθμίζει μόνο του, την ή τις εκάστοτε κάρτες ήχου και κατά συνέπεια και τα sound devices στο Skype, αλλά και το ίδιο το IDJC. (Eντάξει, νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά και όπως λέει και ο φίλος μου ο giagoulas, "αν κάποιος δεν θέλει να κάνει ούτε αυτά, ας μείνει ακροατής" :)

Το Radioholic v1, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (rar file, 650ΜΒ, περιέχονται οι οδηγίες - στα ελληνικα - για τις ρυθμίσεις σε αρχείο .txt. Αν έχετε πρόβλημα με το Download δείτε τα FAQ του site).

Σύντομα θα προσθέσω και οδηγίες για το πώς μπορεί κάποιος να σώσει τις ρυθμίσεις του σε ένα USB στικάκι (ή σε εξωτερικό δίσκο), ώστε να τις κάνει μιά φορά και όποτε θέλει να ξαναbootάρει από το Live CD, να βάζει και το στικάκι (ή τον εξωτερικό δίσκο) και οι ρυθμίσεις του να φορτώνονται αυτόματα. Γιατί όπως θα καταλάβατε, οι ρυθμίσεις που ακολουθούν θα πρέπει να γίνονται κάθε φορά που bootάρουμε από το Radioholic :( Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να το κάνει άμεσα, οδηγίες στα αγγλικά για το πώς, θα βρει εδώ.


Προαιρετικό:

Bάζουμε ένα εικονίδιο του gnome-alsamixer στο panel (τη γκρι μπάρα επάνω-επάνω στην οθόνη για να έχουμε γρήγορη πρόσβαση στο Volume της εξόδου, επειδή έχει αφαιρεθεί το γνωστό μας μεγαφωνάκι):
Applications --> Sound & Video. Kάνουμε δεξί κλικ στο GNOME ALSA Mixer και αριστερό κλικ στο Add to lanchpad. Το εικονίδιο (ένας μείκτης) εμφανίζεται δίπλα στο μπλε εικονίδιο με το ερωτηματικό, δίπλα στο εικονίδιο του firefox. O GNOME ALSA Mixer, δεν είναι πολύ εύχρηστος για τις ρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε, γι'αυτό θα τις κάνουμε από το terminal.

Ρυθμίσεις κάρτας ήχου:
 
1. Ανοίγουμε ένα terminal (Αpplications --> Accessories --> Terminal).

2. Για να ρυθμίσουμε τις στάθμες και τα κανάλια εγγραφής του μικροφώνου, γράφουμε στο terminal:

    alsamixer

Aνοίγει στην κονσόλα ένα γραφικό με τις στάθμες των καναλιών. Ο χειρισμός του γίνεται με τα κουμπιά του πληκτρολογίου Spacebar, Μ, βελάκια πάνω κάτω αριστερά δεξιά, Tab και Esc.
M: Kάνει ενεργό - ανενεργό ένα κανάλι. ΜΜ σημαίνει ανενεργό και 00 σημαίνει ενεργό.
Βελάκια δεξιά - αριστερά: Μετακινούμαστε στα κανάλια (το όνομα του καναλιού στο οποίο βρισκόμαστε και μπορούμε να ρυθμίσουμε είναι κόκκινο, κι όλα τ'άλλα άσπρα και το όνομά του αναγράφεται στο πάνω αριστερό μέρος του γραφήματος δίπλα στο Item).
Βελάκια πάνω - κάτω: Ανεβοκατεβάζουν τη στάθμη (για όσα κανάλια αυτό επιτρέπεται).
Εsc: Κλείνει το γράφημα και επανέρχεται o text-editor του terminal.
Spacebar: Επιλέγει και αποεπιλέγει ένα κανάλι για εγγραφή (πιό αναλυτικά παρακάτω)
Tab: Aλλάζει την ενότητα των καναλιών προς ρύθμιση (View), που απεικονίζει το γράφημα (πιό αναλυτικά παρακάτω)

Στο πάνω αριστερό μέρος του γραφήματος αναγράφονται:
α) η κάρτα (card) - εάν έχετε περισσότερες από μία κάρτες ήχου ή USB headset, δείτε παρακάτω στο headset πώς να τα ρυθμίσετε,
β) το chip της κάρτας,
γ) την ενότητα των καναλιών που απεικονίζει αυτή τη στιγμή το γράφημα (view - πάντα ξεκινάει με το [Playback] - υπάρχουν ακόμα το Capture και το All)
Σημ.: Για να αλλάξουμε ενότητα πατάμε το κουμπί Tab (πάνω από το Caps Lock στο αριστερό μέρος του πληκτρολογίου με σήμα ένα αριστερό και ένα δεξί βελάκι).
δ) τέλος υπάρχει και το Item που μας δείχνει σε ποιό κανάλι βρισκόμαστε (και κατά συνέπεια μπορούμε να ρυθμίσουμε). 

Επειδή η κάθε κάρτα ήχου διαφέρει από κομπιούτερ σε κομπιούτερ, να τι πρέπει να κάνετε (τα [Playback] και [Capture] είναι οι ενότητες καναλιών που αναγράφονται στο View και αλλάζουν με το πλήκτρο Tab - όταν πρωτοανοίγουμε τον alsamixer από το terminal, βρισκόμαστε στο [Playback]):

Α) [Playback]
Το Master και το PCM πρέπει να είναι ενεργά (00) και τέρμα επάνω (100). Εάν υπάρχει Mic Boost να είναι ενεργό (00). Αν υπάρχει Mic-In, να είναι στο Μic-In (γίνεται με το κάτω βελάκι).

B) [Capture] (πάμε εκεί με το Tab)
Πρέπει να είναι όλα ΜΗ επιλεγμένα (άσπρες διακεκομένες γραμμές) εκτός από το Mic και το Mic Boost (πάμε σ'αυτά με το αριστερό και δεξί βελάκι και τα επιλέγουμε με το spacebar - είναι επιλεγμένα όταν αντί για λευκή διακεκομένη γραμμούλα γράφουν CAPTUR με κόκκινα γράμματα). H στάθμη του Mic πρέπει να είναι ανάμεσα στο 57 - 71. Κάντε τις δοκιμές σας για να το ρυθμίσετε όπως θέλετε. Για να ακούτε από τα ηχεία όταν μιλάτε στο μικρόφωνο, για να κάνετε τις ρυθμίσεις σας, πρέπει στο [Playback] να έχετε το Mic ενεργό (00) και τη στάθμη του στο τέρμα (100). Όταν κάνετε τις ρυθμίσεις σας στο Mic στο [Capture], ξανα-απενεργοποιήστε το Mic (ΜΜ) στο [Playback].

Όταν τελειώσετε με τις ρυθμίσεις και όλα δουλεύουν όπως θέλετε (αν σας παιδέψει κάτι, αυτό θα είναι το μικρόφωνο), πατήστε Esc για να βγείτε από το γράφημα. Σε κάθε περίπτωση και για κάθε κάρτα, θα πρέπει στο Playback τα Master και PCM να είναι ενεργά και δυνατά και στο Capture να είναι επιλεγμένο μόνο το μικρόφωνο. (Το Mic Boost ενισχύει το σήμα του μικροφώνου, αλλά σε κάποιες κάρτες μπορεί να το μπουκώνει ή να βγάζει θόρυβο). Η ρύθμιση των εντάσεων των καναλιών είναι κάτι που θέλει λίγο ψάξιμο για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ανάλογα με τον εξοπλισμό σας. 

Eάν αργότερα θέλετε να χαμηλώνετε ή να αυξάνετε την ένταση σ'αυτό που ακούτε από τα ηχεία ή τα ακουστικά, μπορείτε να το κάνετε από το εικονίδιο του GNOME ALSA Mixer πού βάλατε στο panel, πειράζοντας τη στάθμη του PCM.

USB Headset ή παραπάνω από μία κάρτες γραφικών: 

Eάν έχουμε USB headset, αυτό θα εμφανίζεται σαν άλλη κάρτα, την οποία θα πρέπει να ρυθμίσουμε με τον ίδιο τρόπο από το alsamixer στο terminal, απλώς πρέπει να γράψουμε στο terminal:

   alsamixer -c Ν

όπου Ν είναι ένας αριθμός από το 0 έως  το 1 ή  2, ανάλογα με το πόσες κάρτες έχετε.
Αν βάλουμε:

    alsamixer -c 0

θα μας ανοίξει το γράφημα για την πρώτη κάρτα.Bλέπουμε ποιά είναι από το Card στο γράφημα και ρυθμίζουμε αναλόγως. Πατάμε Esc για να κλείσουμε το γράφημα και γράφουμε στο terminal:

   alsamixer -c 1

Στο γράφημα που εμφανίζεται βλέπουμε στο Card ποιά κάρτα είναι και ρυθμίζουμε αναλόγως. Ξανά Esc και:

   alsamixer -c 2

Επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειάζεται ανάλογα με τις κάρτες που έχουμε (πόσες κάρτες μπορεί να έχετε δηλαδή;) μέχρι να ολοκληρώσουμε τις ρυθμίσεις και όλα να δουλεύουν κανονικά.

Ρυθμίσεις στο IDJC

A. Prefs

1. Aνοίγουμε το Internet DJ Console. Eμφανίζεται ένα παράθυρο που μας ρωτάει ποιό προφίλ θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και μας προτείνει το default. Πατάμε ΟΚ. (Θα κάνει περίπου 10-15 δευτερόλεπτα να ανοίξει το πρόγραμμα).

2. Πάμε στο Prefs (κάτω αριστερά). Ανοίγει ένα νέο παράθυρο. Πάμε στο Jack Ports. Ξετσεκάρουμε το Auto στο Mic R και εκεί που γράφει (δίπλα στο Mic R) system:capture_2, σβήνουμε το 2 και γράφουμε 1. (Δηλαδή το Mic L και το Mic R να βγαίνουν στην ίδια πόρτα του Jack ώστε το μικρόφωνό μας να βγαίνει stereo). Πατάμε Set και Save.

3. Πάμε στο Microphone (το δεύτερο επάνω tab του ΙDJC Preferences). Κάτω από το Processed Audio Controls τσεκάρουμε και το Right (να είναι και το Left και το Right τσεκαρισμένα). Κάνουμε scroll προς τα κάτω για να δούμε και τις υπόλοιπες επιλογές και στο Other Options, βάζουμε το Player headroom when the microphone is open (db) στο 8. (Αυτό ρυθμίζει το πόσο θα χαμηλώνει η μουσική όταν πατάμε το κουμπί με το μικρόφωνο για να μιλήσουμε - όσο μεγαλύτερος ο αριθμός (φτάνει μέχρι τα 12db) τόσο περισσότερο θα χαμηλώνει η μουσική όταν μιλάμε). Ξετσεκάρουμε το Send microphone audio (mono) to the DJ's headphones, για να μην ακούμε τη φωνή μας (αυτό συμβαίνει μόνο όταν είμαστε στην κατάσταση DJ και όχι στο Stream στο Monitor Mix του κυρίως προγράμματος - δηλαδή όταν ακούμε αυτό που παίζει και όχι αυτό που streamάρεται).

4. Κλείνουμε το IDJC Preferences.

Β. Server

1. Πατάμε το κουμπί Server (κάτω αριστερά στο κυρίως πρόγραμμα - δίπλα στο Prefs). Aνοίγει ένα νέο παράθυρο (Radio Server). Aπό τις επιλογές του Type, επιλέγουμε Icecast 2 Master για Icecast ή Shoutcast Master για Shoutcast. Bάζουμε τη διεύθυνση του Host, του Port, του Mount και το Username (τα δύο τελευταία για Icecast) και το Password και πατάμε από πάνω το κουμπί Add.

2. Από κάτω στην ενότητα Format, επιλέγουμε αναλόγως MP3 ή Ogg και το επιθυμητό bitrate.

3. Παρακάτω (κάντε scroll) υπάρχει το κουμπί Server Connect. Εφόσον όλες μας οι ρυθμίσεις είναι αποδεκτές το κουμπί είναι ενεργό και μόλις το πατήσουμε θα συνδεθούμε στο server.

4. Τέλος στο κάτω-κάτω μέρος υπάρχει η ενότητα Record, για την περίπτωση που θέλουμε να ηχογραφήσουμε την εκπομπή μας. Επιλέγουμε το πού θα σωθεί και πατάμε record (τον κόκκινο δίσκο).

Ρυθμίσεις στο Skype:

Για να επικοινωνεί το Skype με το IDJC θα πρέπει να συνεργάζονται μέσω του Jack. Eπομένως, για να συνεργάζεται το Skype με το IDJC, θα πρέπει το Skype να ανοίγει πάντα ΜΕΤΑ το IDJC για να το αναλάβει ο Jack. Έχοντας λοιπόν ήδη ανοιχτό το IDJC, ανοίγουμε το Skype (Applications --> Internet --> Skype).

Αφού αποδεχθούμε τους όρους χρήσης βάζουμε το Username και το Password (ή φτιάχνουμε ένα νέο λογαριασμό αν δεν έχουμε έναν ήδη) και πατάμε sign in.

Πηγαίνουμε στο μπλε εικονίδιο του Skype κάτω-κάτω αριστερά, το πατάμε και επιλέγουμε Options.

Aνοίγει το παράθυρο ρυθμίσεων του Skype. Από τη λίστα επιλογών στα αριστερά επιλέγουμε Sound Devices και βάζουμε και στα τρία (Μicrophone, Speakers, Ringing) από το drop-down menu του καθένα, το idjcvoip (plug).

Σημ.: Αν η επιλογή idjcvoip (plug) δεν είναι διαθέσιμη, πατήστε close να κλείσει το παράθυρο των ρυθμίσεων και ξανανοίξτε το (μπλε εικονίδιο κάτω-κάτω στο κύριο παράθυρο του Skype --> Options --> Sound Devices. Αν δεν είναι διαθέσιμη και πάλι κλείστε το και ξανανοίξτε τo ακόμα μια φορά. Θα δουλέψει, απλώς το πιθανότερο είναι ότι ανοίξατε το Sound Devices πριν προλάβει να σεταριστεί το πρόγραμμα.

Για να τεστάρουμε ότι o ήχος στο Skype δουλεύει εντάξει με το IDJC, πατάμε στο IDJC το πράσινο τηλέφωνο και στο παράθυρο των ρυθμίσεων του Skype (στο Sound Devices) πατάμε το κουμπί Μake a test sound. Θα πρέπει να ακούσουμε έναν ήχο. Eφόσον τον ακούσουμε πατάμε και το κουμπί Make a test call για να δοκιμάσουμε και το μικρόφωνο. Όλα, καλώς εχόντων των πραγμάτων είναι σεταρισμένα, οπότε ξετσεκάρουμε το Allow Skype to automatically adjust my mixer levels και πατάμε Αpply. Μετά κλείνουμε το παράθυρο των ρυθμίσεων και είμαστε έτοιμοι για την εκπομπή μας.

Με το κόκκινο τηλέφωνο πατημένο στο IDJC απομονώνουμε τον εισερχόμενο ήχο από το Skype. Ο συνομιλητής μας μας ακούει, αλλά δεν ακούγεται. Το πόσο δυνατά μας ακούει ορίζεται από μια μπάρα ρύθμισης που ανοίγει ανάμεσα στις δύο playlists με ένα κόκκινο τηλέφωνο.

Kαι ο κινητός μας open source ραδιοθάλαμος είναι έτοιμος.

Kαλές εκπομπές!!!

Χρήσιμα Links:
IDJC homepage
IDJC manual (αναφέρεται σε παλιότερη έκδοση του IDJC)
Configure ALSA capture devices

No comments:

Post a Comment