Search This Blog

Προγράμματα υποτιτλισμού video (ανοιχτού κώδικα)

Δύο προγράμματα ανοιχτού κώδικα για υποτιτλισμό βίντεο, είναι το Subtitle Editor και το Gnome Subtitles. Για όσους χρησιμοποιούν Ubuntu, και τα δύο υπάρχουν στα αποθετήρια, για εύκολη εγκατάσταση από το Synaptic Package Manager. (Υπάρχουν binaries και για άλλες διανομές).


1) Ο Subtitle Editor είναι ένα εργαλείο που βασίζεται στο GTK+2 για την επεξεργασία υπότιτλων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για νέους υπότιτλους, όσο και για επεξεργασία, διόρθωση και τελειοποίηση ήδη υπαρχόντων. Το πρόγραμμα απεικονίζει, επίσης, και τις κυμματομορφές των ήχων, για ευκολότερο συγχρονισμό των υπότιτλων με τη φωνή.

Σημ.:
Δοκίμασα το Subtitle editor, (στο Ubuntu Studio 9.10), το οποίο εγκατέστησα αρχικά, από το Synaptic (έκδοση 0.30), αλλά όταν φόρτωνα το βίντεο, crush-άριζε. Προσπάθησα να εγκαταστήσω την έκδοση 0.34.0 και χειροκίνητα (εγκαταστάθηκε επιτυχώς), αλλά τώρα crush-άρει με το που ανοίγει :-(

Χρήσιμα Links:
Οδηγός κατασκευής υπότιτλων με το Subtitle Editor.
Οδηγός συγχρονισμού υπότιτλων με το Subtitle Editor.
Οδηγός κατασκευής υπότιτλων με την κυμματομορφή, με το Subtitle Editor.


2) Το Gnome Subtitles, είναι ένας επεξεργαστής υπότιτλων για το GNOME. Υποστηρίζει όλους τους συνήθεις τύπους υπότιτλων καθώς και την κατασκευή, μετάφραση και συγχρονισμό τους.

Tip:
Στο Ubuntu, αν έχουμε απενεργοποιήσει το pulseaudio, το MoviePlayer δεν έχει ήχο, ούτε το Gnome Subtitles. Aν εγκαταστήσουμε όμως το VLC (μπορούμε και από το Synaptic --> vlc), όλα παίζουν κανονικά (όχι ο MoviePlayer). 
Aν υπάρχει θέμα με τις υποστηριζόμενες γλώσσες (π.χ. δεν υπάρχει η επιλογή των ελληνκών (στο Tools --> Set Text Language), επειδή το Gnome Subtitles στηρίζεται στο Gnome, μάλλον δεν είναι εγκατεστημένο το language support. (System --> Administration --> Language support --> επιλέξτε και τα ελληνικά).

Μια σύντομη παρουσίαση (των παραπάνω, αλλά και άλλων) προγραμμάτων υποτιτλισμού για Linux, θα βρείτε εδώ.

Επίσης, για υποτιτλισμό videos, που είναι στο internet (το youtube, το vimeo, το GoogleVideo, το MySpace Video κ.α.), υπάρχει ένα πολύ εύχρηστο online εργαλείο, το Overstream. Υποστηρίζει όλες τις γλώσσες και αφού φτιάξεις έναν λογαριασμό (free), μπορείς να κατεβάσεις τους υπότιτλους που φτιάχνεις σαν .srt, να κατεβάσεις το βίντεο με τους υπότιτλούς σου, να σώσεις το βίντεο, να το κάνεις embed, κλπ.

No comments:

Post a Comment