Search This Blog

Όταν το "ξύσιμο" της κούτρας για να θυμηθείς, δίνει τη θέση του στο scratch-ing για να δημιουργήσεις.


Tο scratch, είναι ένα περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων, με το οποίo μπορείς εύκολα να δημιουργήσεις τις δικές σου διαδραστικές ιστορίες, κινούμενα σχέδια, παιχνίδια, μουσική και τέχνη και να μοιραστείς τις δημιουργίες σου στο διαδίκτυο. Είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει τα νέα παιδιά (από 8 και πάνω) να αναπτύξουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Καθώς δημιουργούν και μοιράζονται τις δημιουργίες τους και μπορούν να δουν πώς δουλεύει η δημιουργία κάποιου άλλου, ή και να την τροποποιήσουν, μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και τον πειραματισμό, σημαντικές μαθηματικές και προγραμματιστικές έννοιες. Επίσης μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά, να κρίνουν συστηματικά και να δουλεύουν συνεργατικά.
Oι εντολές και οι δομές δεδομένων είναι απλές και μερικές είναι γραμμένες στην καθομιλουμένη. Η δομή του προγράμματος μπορεί να σχεδιαστεί όπως ένα παζλ, με αποσπώμενα κομμάτια κώδικα που μπορούν να μετακινηθούν και να προσαρμοστούν μαζί. 
Το scratch, αναπτύχθηκε στο Media Lab του MIT, δεν είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά διατίθεται δωρεάν, σε εκδόσεις για Windows, Mac και Linux και χρησιμοποιείται και στην εκπαίδευση σε κάποια σχολεία του εξωτερικού. Είναι μεταφρασμένο σε πάρα πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Μέχρι σήμερα (11/2009), υπάρχουν στο site πάνω από 600.000 projects, από περίπου 400.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Τutorials, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ηappy scratching, παιδιά!!!

Xρήσιμα Links:
Το νέο site του scratch
Wiki, με βοήθεια και οδηγίες για δασκάλους και χρήστες.

No comments:

Post a Comment